Skip to content

Play is suspended…

11 augustus 2011

Eindelijk! Je mag de baan op. Je krijgt 5 minuten inspeeltijd en de wedstrijd kan beginnen. Het staat 3-3 in de eerste set en je voelt letterlijk en figuurlijk nattigheid. De paraplu’s worden al tevoorschijn getoverd en je kijkt omhoog of er nog ergens blauw te zien is. Je hoort de umpire zeggen: “play is suspended”.

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je zit nèt lekker in de wedstrijd als je plotseling wordt onderbroken door de regen. Wat nu? Hier op Wimbledon – The All England Lawn Tennis Club – , waar het gras altijd groener is, ligt de wedstrijd bij het kleinste buitje al gauw een uur stil. Het gras heeft namelijk tijd nodig om goed te drogen. De kans op glijpartijen blijft aanwezig zodra de wedstrijden weer worden hervat.

Ook op het Nederlandse gravel kan het vaak zeer glad worden als het heeft geregend. Bereid je er dus op voor dat je af en toe kan wegglijden op het gravel. Als je een keer uitglipt ligt het dus niet altijd aan je schoenen (zorg er natuurlijk wel voor dat er genoeg profiel onder je schoenen zit). Regen levert niet alleen een aanslag op je fysieke prestaties, maar ook je mentale weerbaarheid wordt hierdoor getest. Ik geloof daarom dat degene die zich snel kan aanpassen aan dit soort onverwachte omstandigheden de beste kans maakt om een wedstrijd naar zijn of haar hand te zetten. Be prepared!

Zorg dat je goede voorbereidingen treft voor een wedstrijd en/of training. Vraag jezelf af wat je gaat doen als je de baan wordt afgehaald en er na een half uur weer op mag. Ga je zitten wachten in de kantine totdat het weer droog wordt of doe je nog een warming-up? Een lange broek en een jasje aantrekken is in elk geval niet voldoende. Je hebt waarschijnlijk alleen maar gezeten, dus je spieren zijn koud geworden. Zorg dat je steeds klaar bent voor actie.

Een van de oefeningen die je zou kunnen doen als warming-up, is ‘Ghosting’. Deze term wordt in de squashwereld gebruikt voor het oefenen van het slaan zonder bal. Squashers imiteren de slagen en  looppatronen die veel voorkomen in hun wedstrijden. Deze methode kan natuurlijk ook worden toegepast in tennis. Het mooie is dat je niet veel ruimte nodig hebt. Je neemt je racket en zorgt ervoor dat er niemand bij je in de buurt staat in een omtrek van 2-3 meter. Je gaat in het midden van de omtrek staan en begint met oefenen. Zonder bal! Forehand, backhand, volley en misschien zelfs je service. Maak verschillende herhalingen naar iedere kant en zorg ervoor dat je het met beleid doet; let erop dat je niet te hard met je racket zwaait. Ik zal hier in een van mijn volgende blogs verder op in gaan.

Deze warming-up vorm kun je nog verder uitbouwen met behulp van ‘het muurtje op de club’. Ideaal om ook je timing mee te nemen. Je krijgt de ballen tijdens de wedstrijd namelijk niet op een presenteerblaadje aangereikt. Mijn allereerste ‘pupil’ van inmiddels 65 kan ik nog ieder moment van de dag bij een van de muurtjes vinden waar hij zijn forehand aan het perfectioneren is.

Hier op Wimbledon en op de ATP/WTA-tour bestaat de ‘luxe’ dat er voor een wedstrijd minimaal een half uur kan worden ingespeeld. Er zijn voldoende trainingsbanen en degenen die spelen krijgen voorrang om in te spelen. Voordat mijn speler een bal heeft geslagen is ze dus al opgewarmd en klaar voor een goede ‘inspeelsessie’. Maar, op Wimbledon weet je het nooit en kan de voorbereiding op de meest onverwachte momenten worden verhinderd door een van de vele regenbuien. We zullen dus extra scherp moeten blijven op wat kan komen. De voorbereiding is dan ook ten minste het halve werk. Niet alleen in fysiek opzicht, maar ook in mentaal opzicht. Be ready for anything! (En hou de buienradar in het vizier…)

Tot snel.

Floris Minnaert

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: