Skip to content

Terugblik op de US Open 2010

20 september 2010

USOpen

Elk jaar weer is het een grote uitdaging om goed te presteren op het laatste Grand Slam van het jaar. Eigenlijk zijn de Grand Slams niet optimaal verdeeld over het seizoen. De verdeling is, ten opzichte van andere sporten, erg lastig waardoor het erg moeilijk is om juist op deze toernooien te pieken.

Zoals vele van jullie weten is de Australian Open altijd al in januari. Voor dit toernooi hebben we maar twee weken om voor te bereiden. Op Wimbledon kunnen we ons ook maar twee weken voorberieden, want dat is vlak na Roland Garros. Het Grand Slam van Parijs is dan ook het toernooi waarop we ons het beste kunnen voorbereiden. Ondanks dat de tijd tussen Wimbledon en de US Open acht weken is, is het toch een zware taak alles goed te plannen voor een optimale voorbereiding op dit toernooi.

Omdat de meeste spelers tijdens het toernooi in Manhattan verblijven moeten ze elke dag met transport naar het toernooi worden gebracht. Als je geplaatst bent of in één van de officiële hotels verblijft, word je door een personenauto gebracht. Zo niet, moet je plaats nemen in een bis met andere spelers, coaches, gasten, journalisten, scheidsrechters en/of andere mensen die op welke manier dan ook iets met de organisatie te maken hebben.

Je moet er van uit gaan dat dit in ieder geval een half uur van je tijd kost. Nu lijkt dit in eerste instantie niet veel maar je moet er wel degelijk rekening mee houden in de planning die we maken. Manhattan is zo’n drukke stad dat je vaak vast zit in het verkeer, daarnaast is er erg veel lawaai etc. Uiteindelijk kost het transport ons dagelijks ongeveer 2 uur wat behoorlijk vermoeiend kan werken. Hoe vermoeiend het is merken we vaak pas als we ‘uit’ die stad zijn!Om een voorbeeld te geven hoe het ook kan: In Australië duurt het gemiddelde ritje 10 minuten!

Naast de net genoemde drukte is een ander zwaar aspect de hitte. In de stad is het nog heter dan op de tennisparken maar alsnog is het zwaar met absolute hitte fit te blijven. De hele zomer door tijdens alle toernooien ter voorbereiding van de US Open hebben we te maken gehad met ernstige hitte tijdens de trainingen en toernooien. Ondanks dat je dus redelijk voorbereid bent op hitte ligt het er nog steeds aan hoe je na elke training en/of wedstrijd hersteld. Genoeg rust en genoeg drinken is hierbij van niet te onderschatte waarde.

Dit jaar was de US Open een toernooi van zeer bijzondere omstandigheden, van tennissen in een graad of 35 om vervolgens te moeten spelen met bizarre windvlagen die voort kwamen uit de “Hurricane Earl”.

Dit jaar werd voor het eerst een “extreme heat policy” ingevoerd. Deze policy geldt echter alleen voor de dames. Ze morgen dan voor het begin van de derde set 10 minuten extra pauze nemen. Anders is dit in Australië waar ze de daken sluiten van de twee hoofdbanen en verder geen nieuwe partijen meer starten. Iedereen heeft kunnen zien wat de extra hitte heeft gedaan met Victoria Azarenka die zelfs moest opgeven.

Het moeilijkste om mee om te gaan is misschien wel de wind. Vooral als je speelt op een van de grotere banen. Het Centre Court is zo groot dat het de wind zelfs versterkt, omdat de verschillende luchtstromen met elkaar ‘botsen’.

Caroline Wozniacki moest haar kwartfinale spelen waarvoor we een warming up hadden gepland. Ondanks dat ze de eerste avondwedstrijd speelde konden we dit niet doen op het Centre Court dus hadden we een buitenbaantje geregeld. Ze was erg verbaast over het verschil tussen de banen maar omdat we haar hier op hadden voorbereidt kon ze zich gelukkig snel aanpassen.

De moeilijkste baan is de “Louis Armstrong” baan, want deze is net niet goed genoeg beschut. Hierdoor gaat de wind op die baan draaien wat het spelen van een normale wedstrijd nog moeilijker maakt. Tijdens de wedstrijd van Thiemo de Bakker tegen Robin Söderling kon je goed zien dat het bijna niet mogelijk was om een normaal ritme op te bouwen.

Het enige wat je daadwerkelijk kunt doen aan deze zware omstandigheden is jezelf mentaal optimaal voorbereiden en zorgen voor een streng plan. Hierbij zorg je dat er niets toe lijdt dat je van de wijs wordt gebracht. Als je jezelf gaat storen ben je direct kansloos, want aan de top zijn de verschillen zo klein dat het enkel en alleen je tegenstander zal motiveren om van je te winnen!

Om het verhaal van dit jaar compleet te maken kwam er ook nog eens regen ‘om de hoek kijken’. Wederom een test voor de spelers. Ditmaal werden ze getest op hun geduld. Het kan zo maar zijn dat je drie uur moet wachten. Het beste voorbeeld hiervan is misschien wel dat de herenfinale nu al voor derde dag is uitgesteld naar maandag.

Kortom: Als winnaar van de US Open moet je niet alleen goed kunnen tennissen maar ook nog eens bestand zijn tegen allerlei verschillende zware externe factoren. Het winnen van de US Open kan daarom denk ik ook alleen maar als je beschikt over een ijzersterke mentaliteit en ervaring.

Elk jaar weer leer ik een hoop nieuwe dingen. Heb nu al zin in het volgende jaar!!
Sven

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: